Cigaretka na dva tahy...

Život přináší chvíle dobré i zlé, někdy je lépe, jindy hůř. I naši klienti v Domově Sue Ryder se některý den cítí skvěle a jindy jsou unavení a bez nálady. Často stačí vlídné slovo pečovatele, dobrá hudba nebo nějaký mlsek, ale jsou situace, kdy musíme hledat jiné cesty, jak pomoci.

S podobnou situací jsme se setkali u našeho klienta Jaroslava. Pan Jaroslav je vášnivý kuřák, cigarety si skutečně užívá do posledního „doušku“. Jeho jemná motorika se ale zhoršila natolik, že začal při manipulaci s cigaretou pociťovat určité problémy. Postupně cigaretu mezi prsty udržel jen s obtížemi.  Ocitli jsme se tedy před situací, jak postupovat dál, když soběstačnost klienta je jak pro něj, tak pro nás - ergoterapeuty - na prvním místě. Navíc se pan Jaroslav u cigarety vždy skvěle odreaguje a pozitivně naladí. Dali jsme hlavy dohromady a pokoušeli se vymyslet vhodnou kompenzační pomůcku, která by umožnila panu Jaroslavovi zůstat i nadále soběstačným.  Obrátili jsme se na skupinu „Ergoterapeuti všem“ s dotazem, zdali se již někdy ve své praxi
s podobným problémem setkali. Nakonec se nám ozvala kolegyně ergoterapeutka s „vychytávkou“, kterou použila pro svého klienta s neurologickými potížemi a podobnou vášní pro cigarety. Pokusili jsme se vyrobit podobnou kompenzační pomůcku a následně její funkčnost s panem Jaroslavem vyzkoušet. A jaký byl výsledek, můžete vidět na fotografii. 

Bc. Jana Žďárská, ergoterapeutka Domova Sue Ryder, z.ú.


 

Darujte šanci
na důstojné stáří