Lidé Sue Ryder: Jana Dušková, která pečuje o dárce

Od srpna 2019 pracuji v Sue Ryder na pozici fundraiser. Nebylo to žádné ukvapené rozhodnutí. Začalo vlastně před několika lety. Do  svých 40 let jsem žila na Moravě a byla hodně aktivní. Po přestěhování do Prahy jsem byla najednou v novém prostředí a chtěla nějak smysluplně využít volný čas a přitom se stýkat s novými lidmi. Nejvíc mě lákalo dobrovolnictví u seniorů, proto jsem si po delším hledání vybrala Sue Ryder.

Tak před 5 lety začala moje skvělá dobrovolnická jízda. Zdá se Vám to přehnané? Věřte, že není. Setkávání se zajímavými lidmi, navazování nových přátelství z řad dobrovolníků i zaměstnanců, nezapomenutelné výlety s klienty, společné akce, hudební a taneční terapie, kreativní dílny, čtenářské chvilky. O to všechno by byl Sue Ryder bez dobrovolníků ochuzen.

Ten čas byl tak skvělý, že jsem čím dál víc chtěla ve Sue Ryder pracovat nastálo. Strávila jsem 22 let jako personalistka ve firmě, která se zabývá výrobou a poradenstvím v oblasti výživy a chovu zvířat. Práce mě bavila, proto jsem dlouho váhala. Přesně si pamatuji, kdy nastal zlom. Na semináři o paliativní péči mě překvapila informace o tom, že lidé před smrtí téměř vždy litují toho, co v životě neudělali. Zaujalo mě to natolik, že jsem začala přemýšlet nad tím, čeho bych já v tuto chvíli litovala. Hlavou mi začaly běžet myšlenky: „Měla jsem tak krásný život! Šťastné dětství s milujícími rodiči a dvěma bratry. Dvě úžasné děti a skvělý manžel. Zajímavá práce, dobří přátelé. Nic z toho bych neměnila. Jen jedno mě mrzí. Že jsem nenašla odvahu jít pracovat do Sue.“ A bylo rozhodnuto - od srpna 2019 pracuji ve Sue Ryder na pozici fundraiser.

Dnes spolupracuji se skvělým týmem na přípravě dárcovských výzev, spravuji data, ale hlavně komunikuji s dárci. A to jsem ve svém živlu! Nepřestává mě fascinovat jejich dobrosrdečnost a to, jak při svých vlastních starostech a radostech najdou čas myslet na druhé a podat pomocnou ruku jakoukoli formou. Finančním nebo hmotným darem, volným časem, dobrou radou nebo šířením myšlenky důstojného stáří mezi své známé.

Víte, není lehké dělat něco nového, co jste nikdy předtím nedělali. Mně v tom pomáhá můj oblíbený citát starořeckého filozofa Kleanthése z Assu: „Není nic horšího než promarněný čas“. V Sue Ryder promarněný není.

 

Darujte šanci
na důstojné stáří