Paní Milena - třetí žena ve skupině statečných

Paní Milena je povahou klidná duše. Asi za to může těžký život tak příznačný pro její generaci a zážitky, které by nikdo z nás zažít nechtěl. Ale pokud byste čekali sebelítost, nebo zahořklost, jste na špatné adrese. Paní Milena je i v 91 letech stále pozitivní, má ráda společnost. Proto také ani na moment nezaváhala a usedla společně se svými přáteli na motomed, aby podpořila rehabilitační služby v Sue Ryder.

Když se jí ptáte na život, s úsměvem říká, že život bere tak, jak přichází. A to jej skutečně neměla jednoduchý. Již v 6 letech ztratila maminku, což ji poznamenalo na celý život. Otec byl za války vězněn v Dachau a Buchenwaldu. Paní Milena prožívala válku také těžce. Macecha se o ni nechtěla starat, sirotčinci unikla jen díky pomoci příbuzných. I po válce zažívala krušné časy, kdy s otcem zůstali prakticky bez prostředků. Štěstí nalezla paní Milena po boku svého manžela, se kterým vychovala dvě děti. Společně prožili krásných 64 let! „Byl to sice velký cholerik, ale i tak život s ním byl krásný,“ vzpomíná.
Pro paní Milenu je důstojnost a důstojné stáří především v nezávislosti a samostatnosti: „Zachovat si co možná nejdéle soběstačnost a schopnost sebeobsluhy, která mi dává svobodu a důstojnost,“ říká pevně. Co pro to dělá? Účastní se každé aktivity v domově, vítá, že každý den není stejný a sama si k tomu všemu hledá své uplatnění. Pomáhá pečovatelkám, o víkendu krmí oblíbené zvířecí terapeuty v denním centru. „Stále se snažím být užitečná. To k té důstojnosti také patří.“ Občas si společně s dalšími spolubydlícími pouští hudbu a společně poslouchají. „Máme tady takový soukromý koncert,“ říká s úsměvem.
Ztráta nejbližších a boj o vlastní přežití paní Milenu prý naučily hodně pokoře a trpělivosti. I díky tomu pro ni vždy bylo přirozené pomáhat druhým a být užitečná.

Když se dozvěděla o možnosti přidat  se k výzvě ujet společně s dalšími přáteli 339 kilometrů na podporu péče v Sue Ryder, rozhodla se bez váhání. „Ten nápad se mi okamžitě zalíbil,“ říká nadšeně a vzkazuje všem ostatním, kteří jsou již v seniorském věku: „Dělejte všechno, co můžete, co jste schopni dělat, protože to vám dodá důstojnost a život pak stojí za to žít. Nic není nemožné, je to jen na každém z nás.“

Část svých kilometrů věnuje Milena své přítelkyni Milušce N., která se již sama na motomed neposadí.

                                                                              Podpořím výzvu paní Mileny

Darujte šanci
na důstojné stáří