Jak pomáhá nutriční terapie – příběh paní Ludmily

Jedna z odborných služeb, na kterou přispívají dárci Sue Ryder, je nutriční terapie. Přibližme si důležitost této profese na příběhu jedné z našich klientek paní Ludmily, kterou dlouhodobá dennodenní nutriční péče vrátila zpátky do aktivního života…

Paní Ludmila přišla do Sue Ryder po šesti letech strávených v nemocničním zařízení. Po mozkové mrtvici nemohla přijímat potravu, a tak ji v nemocnici vyživovali sondou a poté prostřednictvím tzv. PEGu, sondou zavedenou přes břišní dutinu, kde neobtěžuje klienta tolik jako v nosní dírce.

Paní Lída tak zhubla 20 kg, postupně ale k PEGu dokázala sama trochu jíst (např. jogurty). Naše nutriční terapeutka Věrka začala s klientkou každý den pracovat, přidávala porce normálně přijímaného jídla a postupně u ní dosáhla úplného odstranění PEGu. Pečovala o paní Lídu i v následujícím období zdlouhavého hojení, neboť rána na břiše se po letech zavedené sondy dlouho nemohla zacelit. Ke klientce docházela také logopedka, která přispěla ke zlepšení polykání.

Společně s nutriční terapeutkou se paní Lída „rozjedla“ a postupně se dostala zpět na svoji původní váhu. Díky síle, kterou ze stravy získala, mohla pokračovat v rehabilitacích a zlepšit tak i svůj fyzický stav. To nakonec vedlo ke zkvalitnění volného času klientky. Paní Lída nyní nejraději tráví čas se svým manželem v restauraci, kde si dá něco dobrého a může se tak znovu radovat ze života.

 

Darujte šanci
na důstojné stáří