Není se čeho bát

Nápad stát se dobrovolníkem se v mé hlavě rodil dlouho. Přemýšlela jsem o něm několik měsíců, pročítala webové stránky domovů pro seniory a doufala, že mi mé rozhodování usnadní. Budu schopná tuto práci zvládnout? Zvládnout časově, organizačně, a v neposlední řadě psychicky? Po zvážení všech pro a proti jsem začala jednat.

Webové stránky mi přece jen v něčem pomohly – ve výběru konkrétního domova. Zatímco některé domovy se o dobrovolnictví jen jaksi mimoděk zmiňují, Domov Sue Ryder podává podrobné informace a návod, jak se stát dobrovolníkem. Tyto optimistické články přímo volají – přijď k nám, potřebujeme tě, a uděláme maximum pro to, abychom tě co nejlépe připravili a usnadnili ti začátky. Rozhodla jsem se tedy toto volání poslechnout, a vím, že lépe jsem zvolit nemohla. Spolu s ostatními nováčky jsem prošla fundovanou odbornou přípravou, zahrnující rozhovor s psycholožkou, psychotesty a třídenní výcvik dobrovolníků pro přímou péči. Dodnes se o nás stará tým profesionálů, zapálených pro poslání Domova. Čas úvodní přípravy však skončil, a byl čas zúročit nabyté vědomosti.

Nastal den D a já se poprvé setkala se svojí klientkou, paní Aničkou – pro obě to byla premiéra. Já začátečnice na prahu své dobrovolnické cesty, a paní Anička devadesátiletá paní, která po mnoha letech strávených v Domově poprvé zatoužila po společnici. Premiéra překonala očekávání, a zdálo se, že na obou stranách. Když mi na konci společně strávené hodiny paní Anička děkovala za to, že jsem za ní přišla, a že jí nepohrdám, věděla jsem, že už teď se těším na další setkání.

Paní Aničku navštěvuji pravidelně jednou za týden, vždy odpoledne po práci. Nedočkavě vypínám v kanceláři počítač, utíkám na autobus a celou cestu do Domova se usmívám, až občas zachytím zvědavé pohledy spolucestujících. Nutno dodat, že když se po hodině vracím z Domova, usmívám se ještě víc, plná dojmů z dalšího setkání. Čeho jsem se vlastně bála? I když si možná vaše klientka nebude zítra pamatovat, kdy jste ji naposledy navštívili, tato práce má smysl. Třeba jen pro tu chvíli, kdy je klientce s vámi dobře.  A třeba také pro tu chvíli, kdy je dobře i vám.

Jana Mišáková, dobrovolnice

IMG_2487

Darujte šanci
na důstojné stáří