Pan Rudolf jede za důstojnost

Pan Rudolf v dubnu oslaví krásné 99 narozeniny! A ani to jej neodradí od plánu usednout na motomed, aby podpořil cvičení v Sue Ryder, které tak rád navštěvuje. Účastní se společné mise „Jeden za všechny všichni za důstojnost“, která pomůže zajistit částku potřebnou na 1 300 hodin individuální rehabilitace. Aby toho nebylo málo, chce jet i pro svou kamarádku z domova paní Marii, která musela nedávno do nemocnice.

Houževnatost, cílevědomost a vytrvalost, vlastnosti, které asi nejvíce ovlivňují pohled pana Rudolfa na obtíže a překážky. Už jako čerstvě vyučený zámečník ve Frýdku-Místku měl pan Rudolf v hlavě něco jiného, než jen výrobu klíčů. Jeho snem bylo cestovat, poznávat nové země a lidi, navštěvovat místa, která ostatní znají jen z fotografií. Díky své píli a vytrvalosti vystudoval zahraniční obchod a jako zaměstnanec Ministerstva zahraničního obchodu pak procestoval takřka celý svět.

Svou neúnavnost si možná vypěstoval v Sokole, v jehož řadách jako mladík rád cvičíval. A nejšťastnější byl, když mohl trénovat děti na sokolský slet. „To byla událost,“ pokyvuje dodnes hlavou, „zážitek na celý život!“ I jeho druhá vášeň souvisela s pohybem – vždy byl nadšeným horalem. Beskydy má prochozené křížem krážem, vyrážel na výšlapy kdykoliv jen mohl a vždy se tam rád vracel.

Dnes se již pan Rudolf na horskou túru vydat nemůže, ale pohyb pro něj zůstává velice důležitý. Když mluvíme o stáří a důstojnosti, je to právě pohyb, který pan Rudolf vyzdvihuje: „Kdybych přišel o pohyb, ztratil bych i smysl života a tedy i důstojnost. To pro mne znamená udržet se na nohách, být neustále v pohybu, být aktivní a neztratit smysl pro humor.“ Cvičí každý den, a to i potají na pokoji, i když ví, že by měl mít doprovod. „Pečovatelky mne hubují, ale já si našel způsob, jak to dělat bezpečně,“ říká šibalsky. Každé ráno cvičí vleže na posteli, a i díky tomu má prý stále síly dost.

A jaké doporučení má pro vás? „Tužte tělo i duši. Neseďte na zadku, ale buďte „v terénu“. A pokud možno na všech cvicích poctivě pracujte,“ vzkazuje rázným tónem pan Rudolf, který se tímto heslem také osobně řídí.

                                                                                 Podpořím výzvu pana Rudolfa

Darujte šanci
na důstojné stáří