Paní Jarmila - další členka týmu Jeden za všechny, všichni za důstojnost

Paní Jarmila je obdivuhodný nezmar. Když ji oslovíte, nejprve Vás od hlavy k patě změří přísným pohledem a poté obdaří rozzářeným úsměvem, který Vám okamžitě vlije teplo do žil.

Před 6 lety ji postihla mozková příhoda, a rok na to zánět mozkových blan. Nemoc ji upoutala na lůžko a invalidní vozík. Ona se ale nevzdala. Za podpory osobní asistence se znovu učila každodenní činnosti a úkoly, které ji dříve připadaly úplně obyčejné – chodit, oblékat se, sama se najíst a umýt po sobě nádobí, postarat se o sebe. Po smrti manžela však musela opustit domov a přestěhovala se do domova pro seniory Sue Ryder. I dnes má stále omezenou hybnost levé ruky a nohy, pohybuje se nejčastěji na vozíku, ale s pomocí pečovatelek zvládne i chůzi o holi.

Každý den ráno nejdříve procvičuje na lůžku ruce a v 7.30 ráno usedá za motomed a protahuje nohy. „Není to jednoduché. Moje heslo zní: jde to, ale dře to,“ říká s úsměvem. Přes den pak s rehabilitační pracovnicí procvičí i celé tělo a ruce, aby je neměla zatuhlé a v křeči. Právě v každodenní aktivitě nalézá paní Jarmila důstojnost: „Nevzdat to, nesmířit se s obtížemi, které život přináší, nepoddat se jim a dělat vše pro to, abych byla i přes všechna ta omezení pohybu soběstačná.“

Když spolu mluvíme, přiznává, že nejraději má ty dny, kdy společně s ostatními obyvatelkami Sue Ryder mohou něco společně vařit nebo vyrábět v denním centrum. Naposledy pekla kynuté koláče a moc se jí povedly.

Být aktivní a v pohybu je důležité pro každého z nás a platí to obzvláště pro seniory. Paní Jarmila je toho zářným příkladem. Společně se třemi dalšími obyvateli Sue Ryder si vytyčila neobvyklou výzvu – ujet společně na motomedu 339 kilometrů. Chtějí tak pomoci i těm seniorům, kteří již šlapadlo nemohou používat a podpořit rehabilitaci a ergoterapii v Sue Ryder.

S životním elánem sobě vlastním vzkazuje všem ostatním: „Využívejte všeho, co můžete dělat sami, buďte aktivní do poslední minuty každého dne. Nebojte se a řekněte si o pomoc, když ji skutečně potřebujete.“
 

Paní Jarmila chce dokonce svou týdenní výzvu splnit i pro svou přítelkyni paní Věru, která se již za motomed posadit nemůže.
 
Aktivizační cvičení a pohyb mají obrovský vliv na kvalitu života. Cílem je zvýšit sílu a rozsah pohybu, zmírnit bolest a zlepšit fyzickou kondici tak, aby senioři měli kontrolu nad svým tělem. Zabráníme tím vzniku proleženin a snížíme riziko pádu při chůzi. V Sue Ryder také víme, že v neposlední řadě má rehabilitace a zlepšení fyzické kondice příznivý vliv na psychický stav. I minimální výsledky jsou pro seniory totiž velmi důležité a jsou za ně opravdu vděční.

                                                                                   Podpořím výzvu paní Jarmily


 


 

Darujte šanci
na důstojné stáří