Brány Sue Ryder se pootevřely a my se učíme žít spolu a s virem COVID 19

Uplynulých deset týdnů bylo v životě většiny z nás zcela mimořádných. Převažovala omezení a zákazy. U nás v Sue Ryder byly zakázány návštěvy blízkých, zrušeny návštěvy dobrovolníků, přerušena setkání klientů, kluby, skupinové aktivity a společná jídla, byla uzavřena restaurace.

Nesmírně oceňuji přizpůsobivost a vysokou míru odpovědnosti kolegů v celé organizaci – důsledné dodržování hygienických opatření v práci i doma, používání ochranných pomůcek 12 hodin denně, vytrvalost při poskytování služeb v domácnosti klientů, přechod na práci z domova často v náročných podmínkách, šití roušek, zajišťování dispečinku pro svážení kolegů do služby, ochotu sloužit v části domova s karanténním režimem a mnoho dalšího.  V těchto týdnech jsme v Sue Ryder také zažili intenzivní projevy solidarity, podpory materiální, finanční i duchovní.

Od 25. května 2020 prožíváme postupné uvolňování – první setkání s blízkými po dlouhé době, setkávání klientů i setkávání kolegů mezi sebou. Uplynulých 10 týdnů však není přechodným obdobím, které skončí a my se vrátíme do původních kolejí a doby post-COVIDové. Můj pohled může být zkreslený prostředím sociálních a zdravotních služeb, ale jsem přesvědčen o tom, že jako Sue Ryder i jako společnost máme před sebou úkol naučit se s COVIDem žít. A co víc, naučit se žít s nejistotou neznámého, s rizikem a pokorným vědomím, že řadu věcí ve svém životě nemůžeme řídit. Současně jsme ale bohatší o zkušenost, jak se s jistou mírou bezmoci vyrovnávat.

Milí přátelé,

do odvolání musíme zachovat některá omezení fungování Sue Ryder a zároveň platí zvláštní režim návštěv:

  • Restaurace Sue Ryder je uzavřena.
  • Obchod v areálu Sue Ryder je rovněž uzavřen. Ostatních šest obchodů je otevřených včetně nového obchodu na Kodaňské.
  • Pronájmy prostor v objektu Sue Ryder jsou do odvolání zrušeny.
  • Pobočka Městské knihovny se odstěhovala ještě před COVIDem na novou adresu Nuselská 603/94.
  • Ordinace praktické lékařky MUDr. Vokřálové je v provozu.
  • Služby domova pro seniory, osobní asistence i základní poradenství plynule fungují i nadále.

Při plánování osobní návštěvy v Sue Ryder vezměte, prosím, v potaz následující informace:

  • Pro návštěvy, lektory, supervizory a další dodavatele je vstup do areálu možný výhradně z Michelské ulice přes vrátnici.
  • Převážná část nádvoří, galerie a zahrady je vyhrazena pro užívání klienty domova pro seniory, případně spolu s návštěvami jejich blízkých.
  • Pro režim návštěv klientů platí do odvolání Nařízení ředitele, které zohledňuje i pokračující mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR a doporučené postupy Ministerstva práce a sociálních věcí  ČR.
  • I po uvolnění řady opatření platí v areálu zvýšená hygienická a protiepidemiologická opatření (používání dezinfekce na ruce při příchodu, evidence všech návštěv pro případné mapování kontaktů v případě výskytu onemocnění, měření tělesné teploty všem příchozím, používání roušek při pohybu v areálu a omezení doby strávené mezi klienty a v obytné části Sue Ryder).
  • Věnujte pozornost vlastnímu zdravotnímu stavu i zdraví lidí ve vašem okolí. V případě onemocnění či zvýšeného rizika (kontakt s nemocným) návštěvu Sue Ryder, prosím, odložte.

Děkuji vám, že respektujete a dodržujete všechna tato opatření, která nám pomáhají žít spolu a s virem COVID 19.

Matěj Lejsal
ředitel Sue Ryder

Darujte šanci
na důstojné stáří