Canisterapie - pejsci přinášejí seniorům radost do života …

Klienty Domova Sue Ryder navštěvuje v rámci individuální canisterapie několik canisterapeutických psů. Do Domova denně doprovází svoji paničku, ergoterapeutku Katku Grušovou, její dvouletý pražský krysařík Kašpárek. Velmi oblíbený je i druhý Katčin pes – šestiletý Bernie - border kolie. Za našimi klienty dochází také sedmiletý mazlík - zlatý retriever Kinty, který se střídá v návštěvách se čtyřletým australským honáckým psem Falcem a jeho kamarádkou  - šestiletou psí slečnou Iriskou.

Aby pejsek mohl se seniory pracovat, měl by absolvovat speciální výcvik, zakončený canisterapeutickými zkouškami. Pejsek již pouhou svou přítomností u nich dokáže vyvolat dobrou náladu a úsměv na tváři. Kontakt se psem představuje pro seniory zajímavé rozptýlení – vrací jim do života radost, něhu a přátelství. Možnost pohladit si teplé a huňaté psí tělíčko seniory pozitivně stimuluje a aktivizuje. Fyziologická tělesná teplota psa je o cca 2 stupně vyšší než teplota člověka, proto kontakt se psem klienty uklidňuje, uvolňuje jejich svalové napětí a díky dýchání psa se většinou zklidňuje i jejich dech. 

Canisterapie představuje sociální rehabilitaci pro všechny, kteří trpí samotou, depresí či různými stupni demence. Z přiložených fotografií klientů lze snadno vyčíst radost, kterou jim pejsci přinášejí …

Jana Žďárská, ergoterapeutka 

Darujte šanci
na důstojné stáří