Čína si už napořád pohrává s mou duší …

Když člověk vstoupí do pokoje pana Augustina, je to, jakoby se ocitl doma. Příjemné útulné prostředí pánské pracovny, sloupy knih a odborných časopisů, obrazy a zajímavé předměty s čínskou tématikou dávají nahlédnout do duše člověka, jemuž se do srdce obtiskla Říše středu – tajemná Čína.

Pan Augustin se sinologii věnuje již více jak 70 let. Po studiu a docentuře počátkem padesátých let doktor Augustin Palát přednášel sinologii v Praze, Olomouci a Zlíně, několikrát navštívil země dálného východu a od roku 1954 působil jako kulturní rada při Československém velvyslanectví v Pekingu. V letech 1958 – 1959 krátce asistoval na Čínské akademii věd jako vědecký pracovník pro národnostní menšiny oblasti východní Asie a v roce 1959 se vrátil na Orientální ústav ČSAV do Prahy, kde přijal post náměstka ředitele. Zároveň přednášel sinologii nejen u nás, ale i na zahraničních univerzitách, západní Evropu nevyjímaje (Londýn, Cambridge, Leeds, Paříž, Marseille, Řím, Mnichov). Po sovětské invazi v roce 1968 musel v rámci komunistické normalizace Orientální ústav opustit a odešel na „volnou nohu“ pod Pražskou informační službu, u níž byl zaměstnán jako tlumočník angličtiny, francouzštiny, němčiny, ruštiny, a čínštiny. Publikační činnost i nyní realizuje pod pseudonymem; je korespondentem mnoha zahraničních odborných ústavů a institucí.

Pan Augustin letos v únoru oslavil významné životní jubileum. A protože je stále vědecky aktivní, slavilo se mnoho dnů a na návštěvu dorazil nespočet kolegů z vědecké obce. Mezi nimi byl i profesor RNDr. Michal Křížek, DrSc. – věhlasný matematik a popularizátor vědy. Oba akademici mají totiž jedno společné – a to lásku k zemi tolik vzdálené – k Číně. Profesor Michal Křížek se právě vrátil z celosvětové matematické konference, probíhající na čínském ostrově Hainan. Jedním z dárků, které panu Augustinovi přivezl, byly i matematické přednášky v čínštině s osobním věnováním.

Neočekávaným a o to milejším dárkem panu Augustinovi může být i právě probíhající výstava světoznámého čínského umělce Aj Wej-Weje na prostranství před Veletržním palácem. Tato výstava představuje dvanáct bronzových hlav zvířat čínského zvěrokruhu, které vznikly jako kopie plastik, jež během opiových válek v roce 1860 zničila zahraniční vojska v Zahradě dokonalého jasu (Jüan-ming-jüan) poblíž Pekingu.

Přejeme panu Augustinovi mnoho inspirace a tvůrčího zápalu do další vědecké práce!

Bc. Jana Žďárská, ergoterapeutka

SDC11099

 

Darujte šanci
na důstojné stáří