Co chceš udělat dnes, rozhodně neodkládej na zítřek!

Před několika dny nás opustila dáma, která utkvěla v paměti určitě každému, kdo měl možnost se s ní někdy setkat. Paní Natálie Tanská mě, jako svou jmenovkyni, s oblibou škádlila slovy: „Já Vás tak nemám ráda! Vždy, když na Vás někdo volá ´Natálko‘, tak ve mně hrkne a můžu si ukroutit krk, kdo se to po mě shání. Mám kvůli vám nedobrovolný tělocvik, který od dětství nesnáším!“. Vše myslela samozřejmě v žertu a obě jsme si vždy notovaly, že nejsme nadšené, když nás někdo oslovuje Natašo („ …protože to je přece úplně jiné jméno“).

Stejně jako oslovení Natašo, nebylo paní Natálii tolik blízké ani téma její nejslavnější role Barunky ve filmové podobě Babičky Boženy Němcové. Ne snad, že by ji zájem o její filmové role netěšil (naopak), ale vždy se více považovala za spisovatelku. Vedle generačních a partnerských témat se velmi věnovala tvorbě pro děti, kde nejvíc vyčnívají její postavičky Puf a Muf. Mnohokrát jsem si říkala, že než odejdu na mateřskou dovolenou, koupím si Pufa a Mufa a musím si je nechat od paní Tanské podepsat i s věnováním pro své budoucí děti. Už jsem to bohužel nestihla. Pořekadlo: „Co chceš udělat dnes, neodkládej na zítřek“ opět potvrdilo svou nekompromisní pravdivost. Mám alespoň radost, že se moje jmenovkyně dožila pár dní před svým odchodem skvělého tvůrčího uznání. Díky organizaci Mezi námi o. p. s. jsme navázali spolupráci s nedalekou mateřskou školkou MŠ Mendíků. Dětičky se s našimi dámami jednou za čas setkávají, tráví společné chvíle a navzájem se obohacují. Při tom posledním, předprázdninovém setkání, jsme si všichni díky moderní technice pustili na tabletu animované příběhy Pufa a Mufa. Paní Tanská celkem odevzdaně prohlásila: „Dnešní děti už tyto postavičky vůbec nemůžou bavit a navíc ve slovenštině jim to přece nic neřekne“. Ale opak byl pravdou. Děti se velmi pozorně dívaly, smály se a dokonce si vyžádaly přídavek! A protože je jasné, že dětské publikum je to nejupřímnější a zároveň nejpřísnější, bylo vidět, že paní Natálii to přineslo obrovskou radost a velký pocit zadostiučinění.

Teď už je paní Natálie někde jinde, ale já jsem si naprosto jistá, že tam zase svým specifickým humorem okouzluje nějaké jiné publikum. 

Natálie Lupienská, ergoterapeutka

Foto: Veronika Rose
www.veronika-rose.cz

Darujte šanci
na důstojné stáří