Hladit hřbety knih a dýchat jejich vůni…

Papír, záložka a stovky písmen – i tak by se dala popsat kniha. Jak skvostně to slovo zní… Kniha, co nás poučí, slova, co nás pobaví, lesk vazby a její osobitá vůně. Tolikrát jsme některou vzali do ruky, obrátili pár stránek, začetli se... Zdá se to býti běžné, přesto pokaždé tolik, tolik jiné…."

V pobočce Městské knihovny v našem areálu si mnozí z vás už jistě povšimli nového informačního popisku u police s doporučenými knihami, který hlásá, že knihy v ní umístěné vybírá pro naše čtenáře klientka Domova Sue Ryder – paní Věra.

Dovolte mi proto, abych Vám paní Věru více představila. Je to dáma a především čtenářka tělem i duší, knihy jsou její vášní a dobře jim rozumí. Svým neomylným čtenářským instinktem dokáže vyhledat takové tituly, které by možná zůstaly mezi ostatními knihami nepovšimnuty. Paní Věra zde každé úterý namíchá zajímavý koktejl titulů a žánrů – knihy historické, romány o lásce, horory i napínavé detektivky. Vybrat si můžete z autorů českých i zahraničních.

Časem jsme s paní Věrou zaznamenaly, že jako poslední zůstávají v poličce osamoceny knihy historické. To jsme rozhodně nechtěly tak nechat… Historické čtení má své neotřelé kouzlo a hodnotu, vždyť znát osudy našich dávných předků je důležité pro všechny. Soustředily jsme se tedy na výběr známých českých autorů a zároveň zajímavá historická období. Postupně si naši čtenáři začali historických knih více všímat a nyní bývají většinou vypůjčené mezi prvními, přičemž mezi nejoblíbenější patří historické detektivky.

Děkujeme paní Věře za znamenité zprostředkování poutavých knih a skládáme hold jí i historii!

Bc. Jana Žďárská, ergoterapeutka

DSC_0272

 

Darujte šanci
na důstojné stáří