Jak jsme přivolávali Martina na bílém koni …a on skutečně přijel

11. listopadu slaví svůj svátek Martin, se kterým je spojeno mnoho tradic a pranostik. Jedni čekají, že Martin přijede na bílém koni, druzí ochutnávají první Svatomartinské víno a další se zase těší na vypečenou Svatomartinskou husičku, setkání s přáteli a celou rodinou.

U nás v Domově Sue Ryder jsme se na svátek Martina také těšili a náležitě připravovali. V rámci orientace v kalendáři jsme si vyprávěli mýty a pověsti o životě Svatého Martina. Asi nejvíce se klientům líbila úsměvná legenda o tom, jak se to vlastně přihodilo, že se Svatý Martin stal patronem hus. Tato pověst praví, že se Martin zdráhal přijmout biskupský úřad v Tours, a proto se schoval do husince. Ale hejno hus ho svým hýkáním prozradilo, a tak musel tuto poctu přijmout.

Svatý Martin přijede na bílém koni …

Na svatého Martina kouřívá se z komína …

Na svatého Martina, bývá dobrá peřina …

Martinův led, bude vodou hned …

Abychom náležitě podpořili poetickou představu o tom, že Martin přijede na bílém koni, vymalovali jsme spolu s klienty Martinovi pěkného bělouše a nezapomněli přidat závěje a padající sníh. A protentokrát nás Martin skutečně vyslyšel – a i když o den dříve – skutečně na bílém koni do Domova Sue Ryder přijel.

Bc.  Jana Žďárská, ergoterapeutka

SDC12167

Darujte šanci
na důstojné stáří