Jak pomáhá rehabilitace – příběh pana Pepy

Pan Pepa přišel do Sue Ryder z domova jako plně soběstačný, optimistický a energický pán, který si denně skypoval s dcerou žijící v zahraničí. Miloval jídlo, hudbu, Itálii a svoje červené tričko Ferrari. Chodil o francouzských holích či na mechanickém vozíku. Pan Pepa se v Sue Ryder rychle zabydlel, spřátelil s personálem a byl nadšený ze zahrady, kde trávil většinu volného času. Také jste ho mohli potkat v restauraci Michelský dvůr v areálu Sue Ryder, kam jezdil na oběd.

Pan Pepa bohužel nastoupil s mnoha zdravotními problémy, které se prohlubovaly a doprovázela je i postupující Alzheimerova choroba, tyto problémy vedly až k hospitalizaci. Po návratu z nemocnice byl klient ve špatném stavu, přestal chodit, nemluvil a nejedl. Zhoršil se i fyzicky, takže nemohl cvičit. Pracovnice rehabilitace začala s panem Pepou cvičit v lůžku za pomoci tzv. měkkých technik: prohřívala mu končetiny biolampou, masírovala mu studené nohy a promazávala je levandulovým olejem. Dcera s pečovateli vařili klientovi každé ráno polévku. Díky tomu klient postupně získával sílu, začal opět mluvit a nakonec se jednoho dne zkusil i posadit. Díky pomůcce Sara Stedy si dokázal sám dojít i na toaletu. Za pomoci pečovatelů a pracovníků rehabilitace se nakonec opět sám postavil k chodítku.

Nyní je klient plně orientovaný, sám obědvá vsedě v polohovacím křesle Linet, opět mluví a dělá vtípky, naposledy několik hodin seděl a fandil olympiádě. Pokračuje v rehabilitaci a jeho snahou je zlepšit zdravotní stav natolik, aby se ještě mohl posadit do svého oblíbeného křesla.

Darujte šanci
na důstojné stáří