Jen ta lípa na dvorku

Statný strom lípy v areálu Sue Ryder působí pro své statické, letité umístění tak samozřejmě, že jej většina z příchozích přehlíží. Jiná je lípa, když kvete. To celá bzučí a voní… Více pozornosti si přitáhne i pro svou barevnost na počátku podzimu. Někteří z nás mají to štěstí, že ji mohou sledovat přímo z bezprostřední vzdálenosti okna kanceláře. Nejvděčnějšími diváky jsou samozřejmě naši klienti. Ti už nikam nespěchají a kochají se krásou světa, kterou jim zprostředkovává často „jen ta lípa na dvorku“.

Říkává se, že kdysi se jedna klientka žijící na křídle odd. C1 chodila na terasu pravidelně dobíjet energií lípy, která ji posilovala svými účinky, a je pravdou, že se dožila vysokého věku. Vzrostlá dřevina skýtá obsah informací o veškerém dění v Sue Ryder i v dalekém okolí. Její moudrost zná odpovědi na naše lidské otázky. Starý strom je svědkem nástupů našich klientů i jejich posledních vydechnutí. Je pozorovatelem zdejšího nekonečného koloběhu našich zaměstnanců. Je to náš důvěrný rádce, na kterého se můžeme obracet s dotazy. Její duch žije v kořenech a vždy na jaře stoupá do jejího středu. Těšíme se z jejích harmonizujících účinků, kterými nás všechny podporuje i propojuje. V každé své větvičce i lístku má svůj příběh, radu i pohlazení.

Je hezké, že my nemusíme do pralesů za posvátnými stromy. My máme svou lípu medonosnou, která je i českým národním symbolem. Slované ji spojovali s bohyní krásy a lásky Ladou a křesťané s Pannou Marií, přičemž na ni věšeli své obrazy a ikony. Už jste ochutnali čaj z jejích květů? Právě je  v plném rozpuku!

Matěj Nekonečný
vedoucí týmu pečovatelů, oddělení C

 

Darujte šanci
na důstojné stáří