Lidé Sue Ryder: Marie Matláková, asistentka sociální práce v osobní asistenci

Marie nedávno nastoupila do osobní asistence na pozici asistentky sociální práce. Nahradila tak Moniku Škábovou, kterou čekají příjemné mateřské povinnosti.

Marie ale Sue Ryder zná již delší dobu, zkušenosti u nás získala jako osobní asistentka v terénu: „Díky tomu, že jsem v organizaci začínala jako osobní asistentka, uvědomila jsem si, že i období stáří může být krásným obdobím života, i když už jsou naše možnosti omezeny. A o to více jsou krátké okamžiky radosti cenné a povzbuzující pro všechny.“

Pro Marii je v osobním životě největším koníčkem fotografování. Jako rodilý „Pražan“ miluje Prahu, která je hlavním námětem fotografií. Její druhou vášní je turistika, láska k přírodě a všemu živému. Marie má velmi ráda lidi, považuje to za podstatu, ze které vychází při své práci.

Svoji roli asistenta sociální práce vnímá především jako podporu pro klienty, jejich rodiny a osobní asistenty. Mimo administrativní činnosti, které jsou spojeny s touto funkcí, se na ni mohou obracet kolegové z týmu osobních asistentů s tím, co je trápí, co je těší nebo se jim při práci s klienty podařilo nebo někdy i nedaří.  

A co ji přijde nejzajímavější na její práci? „Je to blízký kontakt s lidmi. Nikdy mne nepřestane překvapovat, jak si v náročných situacích spojených s věkem, a s tím souvisejících životních situací, dokážou klienti a jejich rodiny zachovat radost, humor a optimismus. Jako přidanou hodnotu této práce vnímám možnost doprovázet klienty a asistenty na jejich cestě.“

Více o osobní asistenci a kontakt na Marii najdete zde.
 

 

Darujte šanci
na důstojné stáří