Sportovec pan Václav

Znalost životních příběhů našich klientů, jejich zvyků, rituálů či oblíbených aktivit obohacuje naši péči o drobné radosti života a o pocit jejich důležitosti. Pečovatelé nehledají překážky, ale hlavně řešení pro různé zapeklité situace.

p. ŠíbaO panu Václavovi víme, že je zvyklý sám pravidelně každé ráno krátce cvičit. Kromě pravidelné účasti na skupinových rehabilitačních aktivitách také docházel několikrát týdně na motoped. Stalo se ale, že jiný klient potřeboval procvičování na motopedu mnohem více, a tak z důvodů vytvoření volné kapacity byl motoped panu Václavovi omezen na jednou týdně. To se našemu sportovně zaměřenému klientovi pochopitelně nelíbilo a dostal se do nepohody. Díky zpracované biografii klienta jsme také věděli, že byl vášnivým cyklistou. Vzpomněli jsme si, že na půdě Domova Sue Ryder snad nějaké statické tréninkové kolo pod vrstvou prachu je. Bez zahálení jsme ho po letech snesli dolů, vyčistili, a panu Václavovi ho umístili do pokoje. Neskrýval radost a zájem. Stroj je to letitý, ještě s mechanickým měřením vzdálenosti a rychlosti - zátěže, ale plně funkční. Rychle se s ním sžil a dnes nám dělá radost svým hlášením: „Ráno jsem šlapal celou půlhodinu!“

Pro nás je jeho radost samozřejmě tou největší odměnou a krásným potvrzením, jak nám životní příběh klienta pomáhá v každodenní péči.

Petr Sládek, pečovatel

 

Darujte šanci
na důstojné stáří