Stáří začíná podle představy mladých v pětapadesáti letech

Nejen tuto informaci přinesl výzkum, který jsme si na konci září nechali zpracovat pro náš poradenský portál Neztratit se ve stáří. Ptali jsme se na otázky týkající se pohledu na seniory, ale také na to, jestli a případně jak se střední generace připravuje na stárnutí. Zajímal nás pohled respondentů na finanční zajištění na stáří, a jakou hodnotu pro ně stáří má.

Důležitým signálem, který jsme zaznamenali je, že přes 56 % respondentů neví, na koho se obrátit, když potřebují pomoci řešit problémy týkající se stáří – tedy zdravotní a sociální pomoc a poradenství. To je jeden z důvodů, proč jsme zprovoznili poradenský portál Neztratitsevestari.cz, kde senioři a jejich rodiny najdou  informace týkající se stáří, aktuální novinky i rady profesionálů, které pomohou při řešení životních situací.

Drtivá většina Čechů (87 %) vidí seniory pozitivně jako obohacení společnosti, myslí si ale, že jsou nespokojení a většinou finančně nezajištění. Přitom většina seniorů vnímá své stáří pozitivně. 40 % si důchod užívá a 29 % se cítí stejně jako v mladším věku.

Více jak 52 % lidí, kteří jsou nyní v neseniorském věku, se dle průzkumu svého stáří obává. 45 % tuto otázku neřeší a pouze necelá 3 % se na důchod těší. Přitom většina seniorů vnímá své stáří pozitivně. 40 % si důchod užívá, 29 % se cítí stejně jako v mladším věku, ale 24 % seniorů se necítí ve svém věku dobře a obává se budoucnosti. Více jak 44 % se setkalo s nějakou formou diskriminace kvůli věku.

Pouze 13 % Čechů vnímá seniory negativně jako přítěž. Většina (87 %) si cení jejich zkušeností a považuje je za obohacení společnosti. Celých 68 % si ale myslí, že senioři jsou většinou nespokojení a 74 % je toho názoru, že jsou většinou finančně nezajištění.

„O finanční zajištění seniorů by se dle většiny dotázaných (73 %) měl postarat stát, dle názoru 19 % by finance měla zajistit rodina, 6 % si myslí, že by se měl každý postarat sám o sebe. Dle názoru většiny (79 %) by se měl stát postarat i o sociální a zdravotní standard seniorů. 19 % Čechů je toho názoru, že by se v tomto ohledu měla postarat o seniory rodina a 4 % si myslí, že by se měl postarat každý sám o sebe,“ říká Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum realizovala.

Za největší hodnotu seniorů a stáří považují Češi zkušenosti (74 %) a moudrost (13 %).  Pouze 4 % si myslí, že nemá žádnou hodnotu.

Darujte šanci
na důstojné stáří