Úpravy bytu v seniorském věku aneb užitečné tipy, jak zvládnout být co nejdéle soběstačný

Úprava bytu v seniorském věku je nezbytnou nutností, pokud se chcete v bytě cítit dobře a bezpečně, nepadat, ani se v něm „nezbláznit“. Z bytu je třeba znovu udělat měkké a bezpečné hnízdo, a to s ohledem na vaše momentální možnosti a potřeby.

Dvěma hlavními rizikovými faktory bezpečného bydlení pro seniory jsou: 
1) zdolávání jednotlivých úrovní (pater)
2) nedostatečný prostor pro pohyb.

Pojďme si nyní připomenout, co by se vám mohlo při úpravách bytu hodit.

Úprava bariérovosti 
Je třeba obydlí upravit s ohledem na možnost samostatného pohybu (myslet na pravděpodobnost používání kompenzační pomůcky typu hůl, chodítko, berle v budoucnosti a na obecné riziko pádu u seniorů nad 65 let věku). Věci praktické denní potřeby je třeba přestěhovat z „vyšších pater“ do těch nižších. Vyšší patra ideálně již nepoužívat. Pokud jde o patra nižší, odstranit ze země dveřní prahy, koberce, koberečky. Ostré rohy stolů či židlí zaopatřit měkkými chrániči nebo zlikvidovat vůbec. Pozor na viklající se a nepraktický nábytek a židle! Pokud vám nějaký kobereček obzvláště přirostl k srdci, nechte jej připevnit na zeď, tam bude užitečný jako zvuková i bezpečnostní izolace. Dbejte rovněž na řádné osvětlení, předcházíte tím pádům, ale také depresi z přílišně tmavého prostoru.

Úprava spaní
Pokud jste dosud spali na nízké pohovce nebo gauči a nemáte klouby příliš zasažené artrotickými změnami, pořiďte si postel s tužší matrací (zlepší váš pohyb na lůžku). O tuhosti matrace se poraďte s odborníkem v nábytkové sekci obchodu. Vaše postel by měla být vysoká tak, abyste poté, co spustíte nohy na zem, měli kolena pokrčena do pravého úhlu. U postele musí být dostatek prostoru pro pohyb nebo na podpůrnou pomůcku či toaletní křeslo. Při vstávání z postele je dobré mít možnost tzv. podkročení (mít pod postelí prostor pro nohy), nevhodné jsou proto postele s úložnými prostory.

Úprava koupelny a WC
Hlavní zásadou je přístupnost jednotlivých komponent koupelny, zajištění vaší stability a protiskluzová úprava. Vhodná jsou madla (do sprchy, nad vanu, k záchodu). Sprchový kout vybavte rovněž sedačkou s protiskluzovou úpravou, případně toaletním křeslem. Přes okraje vany zavěste obdobné sedátko (existuje s opěrkou i bez ní).  Pokud je to možné, vyměňte dlažbu koupelny a WC za protiskluzovou. Po dosednutí na WC by měl být opět v kolenních kloubech pravý úhel, pomůže nám nástavec na záchodové prkénko. Všechny výše zmiňované pomůcky většinou najdete ve zdravotnických potřebách, kde se můžete i poradit.

Pravidla úprav do kuchyně
Ostré předměty a jiné ohrožující kuchyňské pomůcky nezavěšujte a spíše je odstraňte z dosahu. Všechno kuchyňské náčiní a nářadí, které opravdu používáte, si naopak dejte na dosah, nikoliv vysoko ani příliš nízko!

Na co ještě nezapomenout
Pokud jste to ještě neudělali pro své rodinné příslušníky, vytvořte prostor pro přenocování návštěv, pečovatelů apod. (především pokud už méně vycházíte z bytu).

Závěrem
Úpravy bytu doporučujeme provádět pomalu tak, aby se vám byt líbil a dříve se vám neodcizil, nežli jej upravíte. A ještě tolik: Seniorský věk je křehký. Je nutné tělo respektovat a nepřipravovat mu nástrahy, naopak spíše mu co nejvíc odlehčit. Pokud máte nějaké ušetřené peníze pro osobní účely, neskladujte je ve slamníku ani na účtě! Užijte si jich, jsou Vaše, poctivě jste na nich pracovali. Proč? Protože (i když to zní tvrdě), přijde den, kdy už nebudete s penězi z různých důvodů moci disponovat vůbec. Tak ať ten den přijde co nejpozději!

Bc. Andrea Sladká, fyzioterapeutka

Byl vám článek užitečný?
Potřebujete se mě ještě na něco zeptat?

Pro více informací mi můžete napsat na e-mail: andrea.sladka@sue-ryder.cz

 

 

Darujte šanci
na důstojné stáří