Velikonoční čas…

Jen co jsme u nás v Domově Sue Ryder přivítali první jarní den, s potěšením jsme se začali chystat na Velikonoce. Vymýšlíme dekorace a velikonoční výzdobu, muži se chystají na pletení pomlázek a my ženy pilujeme vtipné velikonoční koledy. A protože rozhodně nechceme nechat nic náhodě, jedny z kreativních dílen jsme věnovali také výrobě polštářků – přece jen ty pomlázky….

Velikonoční čas se ujal své vlády již popeleční středou, kdy podle tradic udělá kněz příchozím věřícím popelem křížek na čele a je tak zakončeno bujaré masopustní období. A nejedná se o popel ledajaký, ale přímo ze spálených posvěcených loňských kočiček. Poté následuje 40tidenní předvelikonoční půst, kterému dominuje šest postních neděl. První postní neděle se nazývá černá a to proto, že ženy nosily na znamení postu černý oděv. Druhá postní neděle se nazývá pražná podle pokrmu, tzv. pražma, které se připravovalo z opražených napučelých obilných zrn. Třetí postní neděle pojmenovaná kýchavná byla spojena se zdravím a očistou těla. V tento den se kýchalo na zdraví. Čtvrtá postní neděle nese jméno družebná. To proto, že v tuto dobu se už mohla scházet mládež k malým zábavám – družit se.  Pátá postní neděle se jménem smrtná je spojena s vynášením smrtky (Morany) ze vsi. Poslední postní nedělí je neděle květná, kdy se v kostelech světily rašící jívy, lísky a břízy. 

Škaredá středa nám připomíná Jidáše a jeho zradu Krista. Také se jí někdy říká sazometná, protože v ten den bylo zvykem vymetat saze z komínů. Navíc se traduje, že ten kdo se na škaredou středu škaredí, bude se škaredit i po celý rok. Na zelený čtvrtek naposledy zazní zvony a barevné označení tohoto dne se odvozuje i od zvyku pojídat zelené rostliny. Velkým pátkem vrcholí čas smutku za ukřižování Krista, zvony nesmí zvonit a drží se přísný půst. Bílá sobota je pojmenována podle bílého oděvu lidí, novokřtěnců a jedná se o poslední postní den.

Velikonoční čas vrcholí. Velikonoční neděle přináší čas slávy, jedná se o svátek spojený i s bohatým jídlem. Oslavuje se vzkříšení Krista a na jeho počest se na svátečním stole objeví tradiční velikonoční nádivka, jehněčí a vajíčka. Velikonoční pondělí zvoucí též červené či barevné vychází z tradičního barvení a koledovaní velikonočních vajíček. Nastává nejvýznamnější den jarních svátků…  

Krásné Velikonoce všem přeje Bc. Jana Žďárská, ergoterapeutka Domova Sue Ryder

 

Darujte šanci
na důstojné stáří