Cesta na druhý břeh může být důstojná a laskavá - paliativní péče doma pomáhá

Ve Sue Ryder jsme před rokem ve spolupráci s MPSV a s finanční podporou EU zahájili projekt Paliativní přístup v osobní asistenci. Zaměřili jsme se na přání seniorů zemřít v domácím prostředí. Jak v této oblasti podpořit neformální pečující a jakou roli by měla hrát osobní asistence.


Společně jsme hledali odpovědi. Provedli důkladnou rešerši, uskutečnili 20 rozhovorů, uspořádali 3 workshopy. Chtěli jsme mj. vědět, co je potřeba ohledně osobní asistence organizačně upravit nebo jak vybavit zaměstnance, aby svou roli dobře zastali.

Na základě analýzy jsme pak začali vyvíjet a testovat prototypy řešení. Upořádali jsme akreditované kurzy pro sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách zaměřené na rozpoznávání paliativních potřeb u seniorů a péči v závěru života; vytvořili nástroj pro komunikaci o paliativních potřebách klientů, manuál pro edukaci neformálních pečujících, leták o péči v závěru života pro seniory a neformální pečující a další. Mnoho se toho změnilo i uvnitř služby.

Zaměstnanci osobní asistence se přestali bát používat slova jako smrt, umírání. Bezmála 20 osobních asistentů získalo více než 40 hodin podpory – vzděláváním, konzultacemi, supervizemi v oblasti paliativní péče a péče v závěru života. Stali se ještě citlivějšími na komplexní změny, které mohou předznamenávat paliativní potřeby u klientů a jistějšími v jejich komunikaci směrem k rodinám.

V závěru projektu rovněž proběhlo setkání se zástupci 12 pražských terénních sociálních i zdravotních služeb, který nám pomáhá v přípravě šíření nalezených řešení.

Cílem projektu bylo nejen posílit péči o ty nejkřehčí seniory, ale i přispět k otevřenějšímu a citlivějšímu přístupu k tématu smrti a umírání. Vždyť odchod z tohoto světa patří k životu a týká se nás všech.


Reg. č. projektu CZ.03.03.01/00/22_021/0001315, priorita OPZ+: Sociální inovace

Projekt je financován z Operačního programu Zaměstnanost plus.
Děkujeme!

 

 

Darujte šanci
na důstojné stáří